miércoles, 11 de noviembre de 2009

LLEGIM EL TEXT DES DE L'AMOR

Andreu el Capellà, al segle XII, va definir ,"l'amor és una passió que comença amb la contemplació de la bellesa de l'altre sexe".
L’amor es una passió, i per tant , també tindrà un sofriment i serà descrit com una malaltia.

Els trobadors dels segles XII i XIII deien que el amor era un lliurament i que s’havia de tenir obediència a la persona estimada.
Al capítol 127 de Tirant lo Blanc, trobem, que Estefania, diu que hi ha tres tipus d’amor:

-El primer es l’amor virtuós: aquest amor descriu el sentiment d’un cavaller virtuos cap a una donzella, i fa batalles per ella. És un amor semblant al dels trobadors.

-En segon lloc tenim l’amor profitós, que es quan un cavaller molt virtuós, estima una donzella per treure profit, tant econòmic, com social. També diu, que per a Estefania, aquest tipus d’amor es rebutjable.

-En tercer i últim lloc, tenim l’amor viciós, aquí, en canvi , la donzella estima al cavaller. L’objectiu es replegar-se “al llit encortinat amb els llençols perfumats” per obtenir tot el plaer que es pugui. Estefania diu que aquest es el tipus d’amor que més l’agrada.

A la novel.la , la persona desitjada sempre es una donzella.
Ara mirarem els enamorats en conjunt i no en separat. Ara ens fixarem, en que fa cada parella:


TIRANT I CARMESINA

Comença amb una declaració de Tirant a Carmesina. Va comprar un espill (es un mirall). Carmesina el va agafar i se’l va endur a una habitació, li va preguntar per que estava tan malament. Ell va agafar el espill i se’l donà a Carmesina, li va dir que el seu mal estava reflectit en ell. Tirant i Carmesina dormen junts, en el castell de Malveí, després de la batalla que Tirant va guanyat als turcs. Carmesina esta en el castell amb les seves donzelles, Estefania i Plaerdemavida. Estefania té una idea perquè ells dos estiguin junts, Diafebus i Tirant van a la cambra de les donzelles a veure que passava. Plaerdemavida, fingeix que ha tingut un somni quan el que ha fet és espiar pel forat del pany. Entre Tirant i Carmesina es produeixen una tocaments. Una nit, Tirant mira d'amagat com es banya Carmesina a la seva cambra, gràcies a plaer de Plaerdemavida. Després Plaerdemavida introdueix Tirant al llit de la Princesa mentre aquesta dorm. Amb una mà agafa el cap de Tirant i amb l'altra el de Carmesina. Tirant li acaricia el cos. Carmesina es desperta i crida, tots es desperten i van a la habitació d’ella, Plaerdemavida li dona una corda perquè se’n vagi per el pati, però la corda es molt curta i tirant es cau i es trenca una cama. La Viuda Reposada ens permet parlar d'una cosa de l'edat dels protagonistes. Tirant te entre 26 o 27 anys i Carmesina té 14 anys i mig. Deduim que el dia que Tirant se'n va enamorar ella tenia 9 anys. Tirant i Carmesina es casen en secret. Al final de la novel•la l'Emperador li dona a Tirant la mà de la seva filla. Tirant acaba morint, després d’arribar d’una guerra, per una enfermetat. Carmesina, quan mor Tirant, es suïcida i el pare de Carmesina acaba morint pel dolor que li produeix la mort d la seva filla.


ESTEFANÍA I DIAFEBUS

Aquesta parella amorosa és una de les que té més èxit en questa novel.la , Estefanía és la donzella i amiga de Carmesina( filla de l'Emperador i futura señora de Tirant), mentre que Diafebus és el cosí de Tirant lo Blanc. Tirant lo Blanc sol.licita que el comtat de San Àngel sigui lliurat al seu cosí , finalment s'esdevé així . Aquest fet es celebra més tard al castell de Malví.
Quan Diafebus té l'oportunitat de dir a Carmesina que Tirant està boig d'amor per ella ,Estefanía sent un gran sentiment d'enamorament cap a Diafebus, quest és el primer moment on es veu clarament que Estefania és la que pren la iniciativa dels dos, aquest fet coincideix durant la novel.la amb moltes altres parelles.
Quan ja s'han declarat l'amor entre sí, es casen a la cort,on obtenen el ducat de Macedònia.
Abans del casament fan dues coses representants en el seu amor:
- casar-se en secret : Estefania escriu un albarà(un joc amoròs on li diu que prengui possessió d'ella).
- Lliurar-se tot l'amor, aquest fet es veu reflectit molt bé en un relat del llibre on Plaerdemavida explica com un somni ,els fets reals que van passar en el castell de Malveí una nit ,quan Estefanía i Diafebus estaven al llit.
En aquesta parella podem contemplar un amor viciós , on com he dit abans, Estefania pren la iniciativa i estima a un cavaller. Amb aquest vol arribar al plaer total, aplegant-se al llit amb el seu estimat( aquest és el desitg de Estefanía).





RICOMANA I FELIP

La parella formada per Ricomana i Felip surt a la novel•la abans de l'arribada de Tirant a Constantinoble. Quan Tirant viatja cap a l'illa de Rodes, s'ha endut Felip el fill del rei de França que és una mica totxo i poc discret. La nau s'atura a Sicília per agafar reforços i aquí la filla del rei, Ricomana, s'enamora del jove Felip. La noia dubta de la conveniència d'aquestes relacions però no n'acaba d'estar segura perquè Tirant, que no es mou del seu costat, el salva de totes les situacions compromeses. La prova definitiva la hi farà Ricomana: li prepara una cambra per dormir amb dos llits, un de pobre i rústec i un altre de ric i luxós. Segons el llit que Felip esculli per dormir, Ricomana decidirà si s'hi ha de casar o no. Felip va elegir bé, llavors Ricomana ja pot preparar el matrimoni. I ho farà, malgrat l'opinió del filòsof de Calàbria, (home savi que Ricomana havia fet anar a buscar perquè li fes desaparèixer els dubtes). Més endavant, quan Felip ja serà rei de Sicília, ajudarà Tirant en alguna empresa guerrera. El Felip rei i cavaller actua, doncs, amb total saviesa i discreció.

L'Emperadriu, la mare de Carmesina, s'enamora d'Hipòlit.Ja que l'Emperadriu és una dona experta perquè està casada, no hi ha ni matrimoni secret ni resistències a la consumació, per tant Hipòlit i l’Emperadriu no tenen cap vergonya de consumar, i això es pot veure en el capítol en que l’Emperadriu se’n va a l’habitació excusant-se amb un mal de cap per tal de trobar-se al llit amb Hipòlit.

l'Emperador, a diferència de la majoria dels personatges, no es dona comte de la situació

La novel·la s'acaba amb la mort de Tirant, Carmesina i l'Emperador. com que l'Imperi no té hereu , decideixen que regnin tots dos un cop casats. Tots dos hi accedeixen ben de gust, es casen i inicien el seu regnat

L’emperadriu i Hipòlit son un clar exemple d’amor viciós: La donzella estima el cavaller. L'objectiu és aplegar-se "al llit encortinat amb los llençols ben perfumats" per obtenir tot el plaer que es pugui.

No hay comentarios:

Publicar un comentario